петак, 22. јануар 2010.

Плакаты против пьянства


Ниједна власт у Русији која се борила против алкохолизма није била популарна, па ни совјетска. Руси чувају своју традицију опијања до те мере да је пре пар година поново

покренута компања против пијанчења, пошто је здравље нације угрожено. Ипак, ови плакати су из совјетског периода. Сви су, наравно, рађени ручно. Оригинални плакати из совјетског времена достижу велике цене на аукцијама. Па чак су на цени и копије, настале много касније.

Сваки од ових плаката говори своју причу, и сви директно, без увијања говоре о последицама алкохолизма. Неке струје у савременој социологији кажу да су опијање, гледање телевизије, одлазак у кладионице - само компензација за одсуство праве борбе: савремени мушкарац не игра фудбал, већ се клади на њега, не бори се за положај у друштву, јер је битку већ изгубио, не упушта се у везе са женама, већ прича о томе. Пиво, кажу, служи да мушкарац у снази не изађе на улицу и штрајкује, већ да се успава уз телевизор. Друге струје у социологији кажу да мушкарци пију пиво, јер га једноставно - воле.

Што се Србије тиче, напољу је хладно. Унутра, на све стране су празници, славе, рођендани. А како рече Буковски, кад у соби има више од три особе, ја се осећам чудно! Међутим, после пар пива, све чудно постаје уобичајено. Тако је пиво стабилизатор стања у друштву. Зато се овај блог не ставља на страну кампање владе Русије, која о пиву нема лепих речи.

3 коментара:

emo_serpica је рекао...

Dobar post! Šta reći nego: ko o čemu, muškarci o pivu... :)

Kajzer Soze је рекао...

Odličan post,sjajni plakati, mala umetnička dela. Samo što Rusima treba mnogo više od toga,treba im ozbiljna kampanja potiv alkoholizma. I ja glasam za pivo (vodku nekako mrzim još od prvog srednje :-)), ali, nekako baš ne volim prave alkose,mnogo su mi odvratni.

Предраг Милојевић је рекао...

Русима више нема помоћи...

Постави коментар