недеља, 7. фебруар 2010.

Америка

Tоком прошле године прочитао сам књигу Била Брајсона - Ишчезли континент, са поднасловом Путовања по маловарошкој Америци.
Вративши се у САД, Брајсон креће у потрагу за градићем из детињства, Амалгадом. Тражећи га, уствари тражи себе у једном ишчезлом свету. Тај свет чине данас истоветни, а у његовом детињству фантастични градови, састављени од свега неколико уличица, са бензинском пумпом и рестораном. Возећи ауто, Брајсон поново проживљава дечачка путовања на које га је водио његов отац, занесењак.
Брајсон је прешао 23000 км, обишао 43 америчке државе. Кроз путовање упознајемо и историју Америке, њену потрошачку класу, обичаје и културу, како у целини, тако и у појединим деловима и државама. Испод Брајсоновог текста назире са страховита индустријска моћ, богатство које се ретко може срести игде у свету. Има се утисак да је ово свет идеалан за човека. Наравно, истиче се и друга страна медаље, сиромаштво, расна нетрпељивост, безнађе великог простора, непрегледне равнице засађене кукурузом, провинцијалност, о чему аутор такође пише без устручавања. Такође, бави се и контрадикторностима Америке: са једне стране, ту су затуцаност и необразованост, са друге генијалност и предузимљивост.
Уз пут, Брајсон пролази кроз пределе чију лепоту преноси на папир; ако је нечим разочаран, то каже без увијања. Искрен је и у односу према другим питањима - просјацима, животињама, женама, националним мањинама. Зато је и читање књиге пуно ишчекивања нове занимљивости.
Приповедачки таленат Брајсон је прекалио пишући за новине у Енглеској. Могу рећи да сам се на глас смејао све време читања. Такве су књиге на чијем крају вам је криво што нема више текста. Мислим да је за упознавање америчке културе и друштва ова књига веома битна, после ње се поглед на Америку може увелико променити.

2 коментара:

sheky је рекао...

...nesto slicno Jack Kerouac ON THE ROAD,napisan 1952god obljavljen 1957.god,kod nas preveo Vojislav Despotov...Nis Zograf 2005..traganje za sopstvenim identitetom i otkrivanje americkog kontinenta,probaj ako vec nisi procitao,brzo i zanimljivo pozz

Предраг Милојевић је рекао...

Хвала на препоруци, sheky

Постави коментар