понедељак, 27. август 2012.

Tri slike: Novac

Pokušavao je da sa tarabe, na koju se, budući u sedamdesetim godinama, jedva popeo, odseče suvu granu na jabuci, pa je pao i povredio kičmu. Ali ne malo, već je izmestio jedan od leđnih pršljenova. Sad je u čekaonici, dok njegov zet pokušava da umoli doktora da ga pregleda.
- Morate da čekate – kaže medicinska sestra na šalteru. – Doktor je u operacionoj sali.
- Ali, čovek ne može da čeka, leži tu slomljene kičme… Nema ko da mu donese čist veš, nije mogao da izdrži, pa se pomokrio u gaće.
- Zete – zove ga bolesnik. – Budi pametan – kaže tiho.
Zet odlazi do automobila i donosi dve velike kese. Jednu pruža sestri na šalteru, koja je nehajno odlaže na stranu.
- Za doktora – kaže, pokazujući na drugu kesu.
- Aha.
Uzima telefon i pritiska brojeve na njemu. Nešto govori u slušalicu. Za minut, u hodnik ulazi medicinska sestra i presvlači starca koji bolno jauče. Kroz pet minuta dolazi doktor  i otvarajući širom vrata ordinacije, pokazuje zetu da uvede svog tasta.
- Ovo je za vas – pruža mu zet kesu.
Doktor otvara zatvarač na vrhu kese i gleda viski, nes kafu, veliku čokoladu i koverat sa novcem.
- Sa vama Šumadincima može da se razgovara – kaže setno. – Evo, bio sam neki dan u Kragujevcu u bolnici, isto ovako… A neki, opet, ne razumeju…

***

Sin mu je u zatvoru. To jest, u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, dok čeka suđenje. Optužen je za nasliničko ponašanje i pritvor mu je produžen na mesec dana. Igrom slučaja, potukao se sa sinom vlasnika preduzeća koje sponzoriše policijske sportske igre. Pepeljarom mu je razbio glavu.
Međutim, sad je u zatvoru. Već nedelju dana, a tek je juče uspeo da mu dostavi cigarete. Ko zna s kim je u sobi? Šta će biti sa nim? Da li će mu onaj ko ga je ovde smestio bez suđenja namestiti još nešto, ali gore? Mogu ga izbosti nožem, silovati? Unakaziti za ceo život! Možda i ubiti. Zato on odlučno ulazi pred petočlano sudsko veće i bez reči staje ispred predsednika. Vadi iz džepa pripremljen svežanj i na  sto sudije stavlja novčanicu od 100 eura, onda na sto drugog i tako daje svima. Na kraju, odlazi do zapisničara i stavlja isti iznos ispred njega. Klimne glavom i izlazi. Čini mu se da je sudijama jasna njegova muka.
Odlazi u hodnik. Posle nekoliko minuta, zapisničar mu uručuje rešenje po kome se njegovom sinu ukida mera pritvaranja i po kome se pušta  na slobodu do suđenja. Izlazi napolje, seda u automobili i vozi u Beograd, ka Centralnom zatvoru. Parkira u blizini i čeka. Nisu mu rekli kada će ga pustiti.

***

U porodilištu je. Medicinska sestra ga vodi kroz hodnike. Neka porodilja sedi na klupi u hodniku.
- Imam bolove – kaže sestri, ali ova ne obraća pažnju. Vodi ga u jednokrevetnu sobu, gde se nalazi njegova supruga.
- Dušo, ne mogu više. Imam kontarkcije, a doktora nema. Plati im još.
- Dušo, već sam platio. Naterali su me da potpišem da sam dao donaciju za bolnicu, a ustvari sam platio da te samu smeste u ovu sobu.
- Plati i još, molim te. Plati svima – i sestri i doktorima.
- Zašto?
- Da si video ono što sam ja videla, ne bi pitao… Vodili su me da vidim dete kome raste rog i koga su morali da ubiju… Zato što su roditelji čekali i odlagali porođaj!
- Šta?!
- Plati! Plati! Hoću da se porodim! Koliko imaš para?
- Petsto eura.
- Daj sve! Sve!
Zove sestru i daje novac. Uskoro dolaze doktori i porađaju ženu. Porođaj teče bez problema i majka i beba posle par dana napuštaju bolnicu. Muž dolazi po njih i vozi ih kući. Priča rođacima i prijateljima šta se dogodilo.
- Idiote – kaže mu otac. – Zar stvarno misliš da je ne bi porodili da nisi platio?
Ćuti. Gleda u prazno. Šta da kaže?

0 коментара:

Постави коментар