субота, 30. јануар 2010.

Комбуха

У филму Алексеја Балабанова „Груз 200“, у једној сцени официр руске војске и његов брат научник пију некакво пиће, које у чаше наливају из велике тегле. Не, није водка. Исто пиће помиње Владимир Сорокин у збирци прича „Достојевски – трип“.
У питању је напитак који лучи комбуха, чудесна гљива са истока планете. Љубитељи ове гљиве добро су организовани у групе за подршку, на интернету и ван њега. Један поклоник путем огласа поклања своју гљиву, тврдећи да се она не сме продавати, јер је то грех.
Ако је веровати изворима са интернета, комбуха лечи све: регенерише јетру (једина на свету), чисти крвне судове, чак и оне у очима, подстиче метаболизам, спречава опадање косе. Ха! Ако чисти крвне судове, значи и да поспешује потенцију. А зашто онда један Рус склопи за живота у просеку три брака? Зашто су Руси, који овај напитак највише тамане, најћелавији народ на свету? Алкохолизам? Гени? Вођа Октобарске револуције, В.И. Лењин, био је ћелав. То је зато што није пио комбуху, рећи ће неко. Али, Ј.В. Стаљин је имао косу? Стаљин је Грузијац, а они су другачијег генетског записа. Па шта, рећи ће опет неко, и тамо има ћелавих. А да ли је Стаљин можда пио комбуху?
Тог напитка има у продавницама у Београду. На флашу је привезана етиката са рекламом на којој стоји да је Стаљин препоручивао комбуху за лечење реуме и још разноразних болести. Тако значи! Стаљиново име није смело да се помиње од 1948. до 1956. године из државних разлога. Онда је утврђено да је у СССР-у спроводио чистке којих се ни Хитлер не би стидео. Значи, није добар ни у Русији, ни ван ње. Али, ако је он препоручио комбуху, то нешто значи! Шта треба да помисли потенцијални купац? Ух, ако је пио зликовац као што је Стаљин, мора да ће мени још више помоћи, пошто нисам никога убио...
Овај блог препоручује комбуху свима у средњим годинама. Одвратног је укуса и још горег мириса. Ко успе да навикне на пиће које у теглу лучи љигава гљива дебела од једног милиметра до једног сантиметра, моћи ће све у животу. За њега нема руске зиме. А можда му и коса ипак неће опасти.

10 коментара:

Retka Zverka је рекао...

Je l' je ti gajiš u tegli ili pazariš 'gotovu'?

Предраг Милојевић је рекао...

Добро питање. Ја у подруму чувам залихе за целу армију. За случај да се појаве Руси. Наравно, у тегли.

Donda је рекао...

Jel si je dobro zatvorio? Mislim teglu, naravno! :)))

amarilis.online је рекао...

Kombuha je bila hit devedesetih. U ono vreme, da ne pominjemo kakvo, kombuha se pila umesto soka, čaja, lekova. Ne znam kako je rusima, ali ovde svim tim ljudima, koje znam da su pili kombuhu, samo su rogovi izrasli od čekanja u redovima i od ostalih stvari. Mada, nikad se ne zna...

Предраг Милојевић је рекао...

DondaArt, тегла са комбухом не сме бити затворена. Иначе, гљивична магија не ради.
amarilis.online, ко пије комбуху, сигурно неће умрети!

amarilis.online је рекао...

Naravno da neće, slažem se, naprotiv. Samo malo podsećanje na žalosno vreme, kada su ljudi u kombuhi tražili lek za svakodnevne probleme. A to ipak ne ide.

Danas sam Saki је рекао...

:)))
Ja sam isprobala.
Imam u familiji fun-a gljive. Pili smo je kao čaj. Moram da priznam da mi nije bilo svejedno da je probam, deluje kao raspali alien u tegli... i boja vode i sve to što plovucka... Bilo je: pijte deco zravo je i ukusnije od coca cole. I mi deca pili.

Предраг Милојевић је рекао...

Каква опака подвала - укусније од кока коле...

emo_serpica је рекао...

:) Deluje zastrašujuće...Samo sam čula za tu gljivu, nikad videla. Daleko bilo, ni probala.
Fin članak.

Retka Zverka је рекао...

Vau, al' se razvila diskusija oko kombuhe. Dobro, Predraže, sad znam kome da se obratim i koga da priupitam za 'ratne' zalihe. ;-)

Постави коментар