петак, 5. фебруар 2010.

Лопата

Држ' се лопате, брате - поручује ми Емо_Серпица у једном коментару. Хоћу. Када би морао да бирам кућне алатке, ја бих одабрао лопату.
Постоји више врста лопата: за шљунак, земљу, угаљ, снег, војничка за копање ровова, дечија за плажу. Има појмова који су изведени од ове речи - јелен лопатар, лопатице (у анатомији). Глагол - лопатати. Наш народ има узречицу за добру лопату, да сама ради.
О лопати су писали и српско-хрватско-босански рокери.
лопате у руке!
лопове у шуме!

зашто си се тако

загледала у ме
,
каже Дарко Рундек у песми Африка.

Када Бора Ђорђевић говори о Жики Живцу, негативцу из Немачке, каже:
он има шаке к'о лопате
а срце од Русије веће

зато се он и жена му злопате

јер нема среће
.

И Забрањено Пушење помиње ову направу у песми Срце, руке и лопата, која говори о ударнику Авдији:
Није био он нити бомбаш,
није био он нити спортиста.

Све што је имао од оружја,

то су срце, руке и лопата
.

У сва три случаја лопата се узима да се истакне нека добра јунакова особина. Код Рундека је она избор између људи и паса од људи, јер код оних што поштено раде у рукама остаје лопата, а лопове треба у шуме... Код Боре Ђорђевића шаке добричине који не цинкари другове пореде се баш са лопатом. И није случајно да се у том човеку налази срце веће и од саме Русије. А код др. Нелета Карајлића, идеал ударништва и социјалистичке победе и прегнућа, остварује се управо - лопатом. Она постаје ни мање ни више него оружје у рукама одликованог радника.
Није довољно, међутим, само имати лопату. Једном ми је један физички радник на градилишту рекао: ја сам лопатом школовао сина.

Е, да. Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака.

4 коментара:

sheky је рекао...

vredan bio ovaj che,ali steta sto nije stigao da zavrsi posao u boliviji pa da svrati malko i do nas....

Предраг Милојевић је рекао...

Штета, sheky, штета.

Миррослав Б Душанић је рекао...

Кад неко каже да је сина „школовао лопатом“ ја сам у недоумици: лопата као васпитно поправна мјера (лопатом по туру или лопатом ко краву у купусу) или лопата као финанцијско залеђе (он лопатао а син „лупетао“)...

Предраг Милојевић је рекао...

ex - il@miro, јасно је да се лопата може користити и у васпитне сврхе. На снимку из Црне реке се види да васпитачи користе ашов, што је врло слично. Ипак, овде је у питању финансијско залеђе.

Постави коментар