уторак, 2. фебруар 2010.

Кинез

P2P протокол за размену података преко интернета је изум који је неслућено обогатио опште образовање у Србији. Како би, на пример, гледали Bergmanove или Jarmuschove филмове да није тих сићушних, по неколко килобајта тешких фајлова, који се зову – torrenti? Како би чули шта је Tom Waits свирао у Портланду, негде у зиму 1989? Где би нашли Charli Parkera, ако не на чувеном torrentu са његовим 21 cd-ом? Нигде, брате, нигде.
Код torrentа је најбитније шеровање, деоба. По неписаном правилу, оно што си преузео, делиш најмање толико. Али, глупо би било уклонити torrent који има само два-три сидера, само зато што је достигнут однос 1:1. Зато такве torrente делиш док има ко да их скида. Годину дана ако треба.
То сам научио од једног Кинеза. Тражио сам један кинески филм. Нигде га није било. Rapidshare, Megaupload – нигде. Emule – ништа. Пробам на torrentu. Има га, али само су ту два сидера и нико више. Проверим, оба сидера имају кинеску IP адресу. Један одмах нестане са списка. Ипак, закачим се за другог. И преузимање полако крене. По једва 2-3 кб/с. Трајало је две недеље. Не гасим рачунар, не гаси ни Кинез. Нон-стоп иде по мало, али напредује. И чим сам преузео цео torrent, Кинез је нестао.
Е, то је солидарност. Хвала, жути брате.

11 коментара:

Retka Zverka је рекао...

Naravno, solidarnost pre svega! Meni je toliko zagušen komp od share-ovanja, da mi često izgleda da učitavam internet stranice ko da sam na dial-up-u, al' nema veze.

Kajzer Soze је рекао...

Meni takođe,samo sam u problemu, jer imam laptop, koji mora da se gasi povremeno i baš se osetim ko govno kada moram da ga ugasim.

Предраг Милојевић је рекао...

Аух, лаптопови нису за даноноћни рад. Мора да се гаси и чешће од повремено. За торенте треба хард од 3.5 инча, у десктоп рачунару, који мењаш с времена на време. ;)

Stefan је рекао...

Bas simpatican tekst i istinit. Pogotovo sto u ovom dobu kada hd-ovi od pola terabajta postaju standard na pitanje "sta skidas?" odgovor moze jednostavno biti "internet". Valjda to nenormalno dijeljenje i sva ta slucajna poznastva predstavljaju jednu dobru stranu globalizacije. I taman odoh da gledam nesto od spomenutog Bergmana.

Предраг Милојевић је рекао...

Бергман је прави избор.

Ivan Jankovic је рекао...

Dobar ti je tekst. Samo ne znam sto si stavio onog koljaca kao vizuelnu ilustraciju kineske solidarnosti. Kinez koji slusa Charlie Parkera, i koji je, stavise, spreman da pomogne drugaru iz kapitalisticke zemlje da ga i on snimi, prvi bi zavrsio u krecani kod Maoa.

Podseca mi to malo na Carlosa Santanu koji nosi majicu sa Ce Gevarinim likom, a on prvi bi zavrsio u rupi da je Ce Gevara ziv: 1. kao "crncuga", koje je Ce Gevara smatrao nizim bicima, i pod 2. kao neko ko siri dekadentu zapadnu muziku koja kvari komunisticku omladinu i predstavlja zlocin protiv revolucije.

Предраг Милојевић је рекао...

Иване, Мао је ту као симбол Кине. И могуће је да би мој другар, солидарни Кинез, настрадао за његовог времена. Али, као што после Тита није дошао Тито, тако ни у Кини није баш маоизам доминирајући. Али, није баш ни да га у потпуности нема, па тако ова Маова фотографија ипак има своје оправдање.
Видиш, нисам упознат са тим Чеовим ставом о црнцима. А зашто је онда ишао у Конго да ратује?
Лепо је што читаш мој блог. :)

Ivan Jankovic је рекао...

Ovo je kao da si stavio sliku Hitlera sa naci-amblemom oko ruke kao znak zahvalnosti nemackom drugaru. U stvari, gore je, jer je Mao odgovaran za oko 65 miliona dusa, 10 puta vise od Hitlera.

Sto se Cea tice, da, bio je rasista. I mislio je da sve pedere treba strpti u zatvore (sto njegov drugar Kastro i danas radi). I da je rok muzika kriminalni prekrsaj (sto u komunistickom raju na Kubi i danas vazi). Pretpostavljam da takodje ne znas da je on bio sef tajne policije na Kubi prvih godina posle revolucije, i da je licno rukovodio streljanjima nekoliko hiljada civila u zloglasnom zatvoru la Kabanja, zbog cega je i dobio nadimak "kasapin iz La Kabanje". Imas ovde jos zanimljivih detalja o ovom slobodaru.:)

http://www.youtube.com/watch?v=38mm4TimlLw&feature=player_embedded#

Предраг Милојевић је рекао...

Ма, слика није овде зу пропагандне сврхе. Кад ставиш Хитлерову слику у пост, не величаш његове злочине. Ако је Мао био злочинац - био је. Ја свакако не оправдавам никакве злочине.
Исто важи и за Чеа. Ако је био расиста - био је. Али, опет, шта је онда тражио у Конгу? Да ли мислиш да је тамо ишао само да би убијао црнце? Мени то не изгледа реално.
...да је на Куби рок музика прекршај? Врло могуће. Рок музика свуда може да смета, па и тамо где су је измислили - у Америци, Енглеској... И зашто не би и на Куби? Али, ја се прикључујем рокеру Дарку Рундеку, коме то не смета и који би се одметнуо на Кубу: "тамо нема бајних дама, с огромних реклама..."

Ivan Jankovic је рекао...

Dakle, ti bi smatrao normalnim da stavis Hitlerovu sliku kao ilustraciju posta o velikodusnosti nekog tvog drugara-Nemca? I ne bi to smatrao velicanjem Hitlera?!

Sto se tice Cea i Kube i Rundeka...Da, nema bajnih dama, jer su po zatvorima. Ili na improvizovanim splavovima kojima pokusavaju da preko voda punih ajkula i patrolnih camaca Kastrovih i Ceovih odreda smrti pobegnu iz komunistickog kraja za dekandentni, eksploatatorski Majami gde caruju dame s velikih reklama i ostalo kapitalisticko djubre i pohara koje ce da ih satre...

Sto se Rundeka tice, on je covek dileja. Stulic je potpuno bio u pravu za njega i Stublica da su to "sminkerksa djeca, i nikad nista od njih". Potpuno je ocekivano da se takav jedan neobrazovani mediokritet pali na Kastro-Ce Gevara fore. To je video na Zapadu, pa imitira. Samo fali da sa Bonom krene u kampanju protiv globalnog zagrevanja...

A i zivi dovoljno dugo u tom imperijalnom Parizu da bi se nakalemio na tu modu slavljenja komunistickih koljaca. To ti je vrlo popularan sport u Francuskoj medju "intelektualcima". Sto je veci genocidni manijak koga slavis to si ti vise sik. On mucenik pokusava da postane "intelektualac" na mala vrata, inicijacijon u klub ljubitelja tiranije, cime postajes 'sofistikovan" a ne ko ostala zdravorazumska stoka koja u kubanskom komunizmu vidi samo fizicku realnost - tiraniju i bedu.

Samo se pitam, zasto se ne preseli i sam na Kubu, nego cami u dekadentnom Parizu i peva o dolasku na Kubu? Mozda ceka da pobedi demokratija pa da ide da peva o raju koji je postojao pod Kastrom i Ceom? :)

Предраг Милојевић је рекао...

Као што рекох, слика не илуструје захвалност непознатом Кинезу, него слику Кине. У том смислу, Хитлера бих могао ставити да су нацисти победили, али па да је Немачка нацистичка. Овако, не би ишло да такав либерално-слободарски народ као што су Немци китимо Хитлеровим сликама.
Куба није ништа гора од других земаља Запада. Као што су комунисти забрањени у САД, тако су и противници комунизма забрањани на Куби. Тако ти је кад се људи не воле.
А што се тиче Рундекове егзистенције на Западу... Па, то треба питати Рундека, зар не?

Постави коментар